Slachtofferzaken

De rechten van slachtoffers en nabestaanden van misdrijven zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. We hebben ruime ervaring met het bijstaan van slachtoffers. 

Slachtofferzaken

Advies van een gespecialiseerde advocaat

 Als slachtoffer van een strafbaar feit komt er veel op u af. Terwijl u probeert om te herstellen van de gevolgen van het strafbare dat  niet alleen lichamelijk letsel kan opleveren maar ook  een zware emotionele impact kan hebben, komen er allemaal instanties en procedures op u af.  Aangifte doen bij de politie, nogmaals verhoord worden bij de onderzoeksrechter, medisch onderzoek door een forensisch arts, gesprek met de officier van justitie, het invullen van allerlei formulieren en dan de zitting  zelf waar u eventueel de dader weer ziet en u gebruik kunt maken van uw spreekrecht. Dat is niet altijd makkelijk en kan  emotioneel belastend  zijn. Daarnaast wilt u wel voor u zelf opkomen en ook  de schade vergoed hebben die u geleden heeft. Maar waar heeft u recht op? Hoe zit dat juridisch gezien? 

Hoe prettig is het dan dat u dit kunt bespreken met en advies kunt krijgen van een gespecialiseerde slachtofferadvocaat. Die kan u op belangrijke momenten in de strafprocedure terzijde staan en een goed onderbouwd en juridisch solide schadevergoedingsverzoek indienen. 

De advocaten van ons kantoor hebben ruime ervaring met slachtofferzaken en zij zullen u sterk ontlasten. U heeft vaak al genoeg zorgen.

De rechten van slachtoffers en nabestaanden

zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd

Zo heeft u als slachtoffer bijvoorbeeld recht op informatie. U heeft het recht om te weten welk onderzoek er allemaal is gedaan en wat er gaat gebeuren met uw zaak. Wij kunnen als slachtofferadvocaat contact opnemen met de politie en het Openbaar Ministerie om na gaan wat er allemaal gebeurt met uw zaak en of er iemand moet voorkomen.

Indien er iemand moet voorkomen vragen wij voor u het procesdossier op en informeren wij u over de verdere procedure. Ook gaat een van onze advocaten met u mee naar de zitting. Wij kunnen ook voor u een verzoek tot schadevergoeding indienen, zodat u uw materiële (financiële kosten) maar immateriële  schade (smartegeld) kunt verhalen op de verdachte als deze wordt veroordeeld. 

Om u te informeren en om het verzoek tot schadevergoeding in te dienen vragen wij ook altijd het procesdossier van de politie op. Wij kunnen u dan informeren wat er is gedaan en ook kunnen wij u informeren en voorbereiden op wat er door of namens de verdachte kan worden aangevoerd, zodat u niet wordt verrast.

Ook als nabestaande, bijvoorbeeld (stief)ouder, kind, broer of zus van iemand die is overleden door een strafbaar feit, wordt u gezien als slachtoffer. In het geval dat een uw naasten is overleden door een strafbaar feit kunnen wij u ook helpen met de zaken die hierboven staan beschreven.

Klacht tegen niet vervolging

Het komt helaas ook vaak voor dat wanneer u bij de politie aangifte heeft gedaan van een strafbaar feit u daarna een brief krijgt van de politie of het Openbaar Ministerie dat er is besloten om geen verdere stappen te ondernemen en om niemand te vervolgen.

Dit kan als slachtoffer vervelend zijn en kan ervoor zorgen dat u het voorval minder goed kan verwerken.

Gelukkig is het mogelijk om in bezwaar te gaan tegen een beslissing tot niet vervolging van de politie of om een klacht in te dienen bij het gerechtshof tegen een beslissing tot niet vervolging van het Openbaar Ministerie. Onze advocaten kunnen u daarbij helpen. We vragen dan het dossier op en onderbouwen dan (met u) waarom we vinden dat iemand toch vervolgd moet worden. Zo staat u niet alleen en kunt u uw recht halen.

Kosten Voor slachtoffers

Als slachtoffer van een ernstig gewelds- en zedendelict heeft u  recht op volledig gefinancierde rechtsbijstand van een advocaat die als gespecialiseerd slachtofferadvocaat staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. In het geval dat u slachtoffer bent, hoeft u vaak ook geen eigen bijdrage te betalen. Neem contact met ons op zodat we met u de mogelijkheden kunnen bespreken.

IJSSELDIJK ADVOCATUUR | ADVOCATENHUYS VELPERWEG | VELPERWEG 78 | 6824 HL | Arnhem | 026 - 323 00 30